Pensioen op maat

In deeltijd met ouderdomspensioen

U kunt ervoor kiezen om uw ouderdomspensioen al eerder gedeeltelijk te laten ingaan. U blijft dan voor een deel werken en voor het andere deel ontvangt u ouderdomspensioen. Dit kan vanaf uw 55ste.

Wilt u meer dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd in deeltijd met ouderdomspensioen gaan? Dan stelt de Belastingdienst de voorwaarde dat uw dienstverband wordt beëindigd voor het deel dat u in deeltijd met ouderdomspensioen gaat.

Gevolgen voor uw ouderdomspensioen

Als u besluit om in deeltijd met ouderdomspensioen te gaan, is uw uitkering lager. Dit heeft 3 oorzaken:

  • U ontvangt in de beginperiode nog geen AOWVanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u AOW van de overheid. Dit is een basisinkomen. De hoogte hiervan hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW uit. Kijk voor meer informatie op www.svb.nl. van de overheid.
  • U bouwt voor later minder ouderdomspensioen op, omdat u eerder stopt met werken en geen premie meer betaalt.
  • Omdat de uitkering eerder ingaat krijgt u meer jaren ouderdomspensioen. Daarom is het bedrag per jaar lager.

Wat moet u doen?

Spreek met uw werkgever af wanneer u in deeltijd met ouderdomspensioen wilt gaan, en geef dat aan ons door. Doe dit minimaal vier maanden voordat de wijziging ingaat.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van je ouderdomspensioen. De planner is sinds september 2022 beschikbaar.

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW ingaat.

Let op: Wij weten niet wat uw totale inkomen na uw pensioen is, en welke gevolgen uw keuzes hebben voor belastingbetaling. Neem daarvoor contact op met een financieel adviseur.

Wat kunt u nog meer kiezen?