Pensioen op maat

Eerder met ouderdomspensioen

U kunt ervoor kiezen om eerder met ouderdomspensioen te gaan. Dit kan vanaf uw 55ste.
Wilt u meer dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd met ouderdomspensioen gaan? Dan kan dit alleen als uw dienstverband wordt beëindigd (dit is een voorwaarde van de Belastingdienst).

Gevolgen voor uw ouderdomspensioen

Als u eerder met ouderdomspensioen gaat, dan zijn uw uitkeringen lager. Dit heeft 3 redenen:

  1. U ontvangt in de beginperiode nog geen AOWVanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u AOW van de overheid. Dit is een basisinkomen. De hoogte hiervan hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW uit. Kijk voor meer informatie op www.svb.nl. van de overheid.
  2. U bouwt voor later minder ouderdomspensioen op, omdat u eerder stopt met werken en geen premie meer betaalt.
  3. Omdat de uitkering eerder ingaat krijgt u meer jaren ouderdomspensioen. Daarom is het bedrag per jaar lager.

U bouwt tevens minder partnerpensioen en wezenpensioen op wanneer u eerder stopt met werken.

Wat moet u doen?

Spreek met uw werkgever af of en wanneer u eerder met ouderdomspensioen kunt gaan, en geef dat aan ons door. Doe dit minimaal vier maanden voordat u met vervroegd ouderdomspensioen wilt gaan.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van uw ouderdomspensioen. De planner is vanaf september 2022 beschikbaar.

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW ingaat. U kunt de ingangsdatum van uw AOW-uitkering niet vervroegen. Dat is wettelijk zo vastgelegd.

Let op: Wij weten niet wat uw totale inkomen na uw pensioen is, en welke gevolgen uw keuzes hebben voor belastingbetaling. Neem daarvoor contact op met een financieel adviseur.

Wat kunt u nog meer kiezen?