Nieuws

Pensioenen worden niet verhoogd of verlaagd per 1 januari 2024

We proberen uw pensioen ieder jaar te verhogen. Dit doen we volgens de regels die we daarover hebben afgesproken. Zo konden we uw pensioen per 1 januari 2023 met 16,1% verhogen. We kijken voor de bepaling van de toeslag per 1 januari 2024 naar de ontwikkeling van de prijzen van augustus, september en oktober van 2023 ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

De prijzen daalden in deze periode met gemiddeld 0,6%. Er was dus geen sprake van inflatie (stijgende prijzen) maar van deflatie (dalende prijzen). Dat betekent dat we uw pensioen eigenlijk moesten verlagen. Maar in ons beleid staat dat bij een daling van de prijzen de pensioenen niet worden verlaagd maar gelijk blijven.

We begrijpen dat u teleurgesteld bent dat we uw pensioen deze keer niet kunnen verhogen. De prijzen van bijvoorbeeld eten en drinken liggen wel hoger dan in 2022. Tegelijkertijd zijn de kosten van energie in 2023 gedaald volgens de nieuwe berekeningsmethode van het CBS. De oude methode van het CBS betekende een extra hoge verhoging van uw pensioen per 1 januari 2023. De nieuwe methode die het CBS nu gebruikt, laat een daling van de gemiddelde prijzen zien.

Lees hier meer over hoe we de maximale verhoging berekenen.

Wat doen we met de negatieve inflatie?

Zoals gezegd gaan we uw pensioen per 1 januari 2024 niet verlagen maar gelijk houden. Maar we moeten de inflatie van 2023 van -0,6% in de toekomst wel verwerken in de pensioenen. Hoe we dat precies doen, wordt nog uitgezocht. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor en het bestuur wil goed kijken welke manier het beste is. Negatieve inflatie is namelijk nog niet eerder voorgekomen, daarom kost het wat meer tijd. Als duidelijk is wat we gaan doen, laten we dat weten.

Ook geen inhaalindexatie

In het verleden hebben we niet altijd uw pensioen mogen verhogen ondanks de inflatie in die jaren. Dat kwam door de lage rente en de regels van De Nederlandsche Bank voor pensioenfondsen. Daardoor hebben sommigen van u een achterstand bij de indexatie opgelopen. In 2022 en 2023 hebben we een inhaalindexatie kunnen geven. Hiermee werden de achterstanden verkleind.
Per 1 januari 2024 kunnen we helaas geen inhaalindexatie geven. Dat proberen we de komende jaren wel weer te doen.

Naar uw nieuwe pensioen

Bij de overgang naar het nieuwe pensioen, kijken we ook naar de overgebleven achterstanden in indexatie. Mogelijk wordt deze groep hiervoor gecompenseerd bij het verdelen van het vermogen van het fonds bij de overgang. De sociale partners zijn hierover nog in overleg. Als hun keuzes bekend zijn, beoordeelt het fonds of zij de keuzes van de sociale partners evenwichtig vindt.

In ons volgende bericht (eind maart) vertellen we meer over de verdeling van het vermogen van het fonds bij de overgang naar de nieuwe pensioenregels per 1 januari 2027.