Nieuws

Oorlog in Oekraïne: gevolgen voor het fonds

De Russische inval in Oekraïne is in de eerste plaats een groot menselijk drama. Het bestuur leeft mee met de bevolking die lijdt onder het oorlogsgeweld. Natuurlijk zijn mensenlevens veel belangrijker dan pensioenbeleggingen. Toch vertellen we graag kort wat deze gebeurtenissen betekenen voor uw pensioen.

Pensioenfonds Gasunie heeft aandelen in beleggingsfondsen die een wereldwijde index volgen. Daarbij zit ook een beperkt aantal aandelen in Russische bedrijven. Deze Russische aandelen zijn inmiddels uit de index verwijderd. Ook Pensioenfonds Gasunie doet deze aandelen van de hand. Waarschijnlijk leveren deze aandelen niets meer op. Hierdoor zal een verlies ontstaan en zal onze dekkingsgraad met circa 0,2% dalen.

Daarnaast heeft de Russische inval ook effecten op de financiële markten, die Pensioenfonds Gasunie en de deelnemers raken. Zo stijgen momenteel de prijzen van grondstoffen, met hogere inflatie als gevolg. Ook dalen de aandelenmarkten en de rente. Deze dalingen hebben een negatief effect op de dekkingsgraad. Het fonds heeft de beleggingen gespreid en heeft een renteafdekkingsbeleid om dit soort marktontwikkelingen voor de lange termijn zo goed mogelijk op te vangen. Begin maart bedroeg de dekkingsgraad van het fonds nog meer dan 130%. 

Het bestuur houdt de ontwikkelingen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne scherp in de gaten. We zien op dit moment geen reden om ons beleggingsbeleid aan te passen. We beleggen voor uw pensioen. Daarbij richten wij ons op de lange termijn. Op lange termijn verwachten we nog steeds een goed rendement te halen. We kijken natuurlijk ook naar andere gevolgen voor het fonds en nemen maatregelen als dat nodig is. Zo hebben we bijvoorbeeld de beveiliging van onze systemen opgevoerd omdat de kans op cyberaanvallen groter is geworden. Verder zorgen we ervoor dat we voldoen aan het door de EU ingestelde sanctiebeleid.