Nieuws

Dekkingsgraad is gedaald in januari

Onze financiële positie is in januari verslechterd. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die ging met 5,7%-punt omlaag naar 127,5%. De beleidsdekkingsgraad steeg in januari met 1,3%-punt naar 125,7%.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze daalde in januari 2022 van 133,2% naar 127,5%.

  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in januari van 124,4% naar 125,7%.

Onze beleidsdekkingsgraad is sinds november 2021 na een lange tijd weer hoger dan de zogenaamde vereiste dekkingsgraad (122,2%). Dit betekent dat er nu geen tekort aan reserves meer is.

Wat gebeurde er in januari?

Onze actuele dekkingsgraad is in januari met 5,7%-punt gedaald. Dit komt door een combinatie van factoren. Ten eerste hebben we de pensioenen per 1 januari kunnen verhogen. Daarnaast behaalden we in januari een negatief rendement op onze beleggingen en heeft DNB de rekenrente (UFR) per 1 januari aangepast.  Hiermee berekenen pensioenfondsen hoeveel geld ze in kas moeten hebben om de pensioenen te kunnen betalen. Alle drie deze effecten leidden gezamenlijk tot  de gedaalde actuele dekkingsgraad.

Meer informatie

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.