In Nederland zijn er nieuwe regels voor pensioen. Uw pensioen verandert hierdoor ook vanaf 1 januari 2027.
Gasunie en de vakorganisaties (samen sociale partners genoemd) maakten in de afgelopen periode afspraken over de nieuwe pensioenregeling en hebben een onderhandelingsresultaat bereikt. Met deze afspraken zetten zij een belangrijke stap naar een toekomstbestendig pensioen. In het onderhandelingsresultaat zijn alle afspraken vastgelegd die zijn gemaakt. Ook is er een samenvatting van de afspraken beschikbaar. Hieronder leest u de highlights.
Invaren: De overgang van bestaande pensioenen
Al het pensioen dat tot nu toe is opgebouwd, de pensioenuitkeringen inbegrepen, gaan mee naar de nieuwe regeling. Zo blijven de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ pensioenen in één pot bij elkaar. We rekenen het ‘oude’ pensioen dan om naar ‘nieuw’ pensioen, onder de nieuwe regels. In de nieuwe wet is het verhuizen van bestaande pensioenen de standaardkeuze. De verwachting is namelijk dat dit in veel situaties tot een hoger pensioen leidt. Voor ons pensioen zien de sociale partners ook andere voordelen: een sterkere basis voor solidariteit en één regeling in plaats van twee. Wilt u weten hoe dit werkt? Lees dan het antwoord op de veelgestelde vraag hierover op onze website.
De nieuwe pensioenregeling: Wat houdt het in?
De keuze is gevallen op de solidaire premieregeling, wat betekent dat alle deelnemers een vermogen opbouwen, dat door het pensioenfonds collectief wordt belegd. U bouwt in dat collectief een eigen persoonlijk 'potje’ op. Dit blijkt de beste match voor onze deelnemers volgens het deelnemersonderzoek en besprekingen van de sociale partners met de pensioencommissie. In deze regeling worden tegenvallers voor een deel samen met andere deelnemers opgevangen. Hiervoor zet het ons fonds speciaal geld opzij. Dit is de solidariteitsreserve.
Solidariteitsreserve: Veiligheidsbuffer voor slechtere tijden
Een belangrijk aspect van de nieuwe regeling is de solidariteitsreserve. Deze buffer wordt gezamenlijk door alle deelnemers opgebouwd en is bedoeld om de impact van financiële tegenvallers te dempen, zodat uitkeringen stabiel blijven. Het doel is om dalingen van pensioenuitkeringen zoveel mogelijk te beperken. Dit geldt voor huidige én toekomstige gepensioneerden.
Premie en Ambitie voor deelnemers in dienst bij Gasunie
De totale premie in de nieuwe regeling blijft gelijk aan het huidige budget. Ook het deel van de premie dat door de werkgever en door de werknemers wordt betaald, blijft gelijk. De premie is opgesplitst in spaarpremie, risicopremies en uitvoeringskosten, waarbij de spaarpremie is vastgesteld op 28,11% van de pensioengrondslag. De ambitie is een pensioen van 80% van de gemiddelde geïndexeerde pensioengrondslag bij pensioenleeftijd 68.
Nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen
Sociale partners van Gasunie vinden het belangrijk dat het nabestaandenpensioen en het arbeidsongeschiktheidspensioen goed zijn geregeld. Het nabestaandenpensioen in de nieuwe regeling biedt een levenslang partnerpensioen van 28% van het pensioengevend salaris, een wezenpensioen van 10% en een tijdelijke nabestaandenuitkering van € 8.000 per jaar tot de AOW-leeftijd van de partner. Er wordt onderzocht of extra bijverzekering mogelijk is voor medewerkers met specifieke behoeften.
Voor het arbeidsongeschiktheidspensioen geldt dat de werkgever Gasunie dit in het nieuwe stelsel niet meer bij het pensioenfonds onderbrengt. Er wordt onderzocht welke partij dit kan overnemen voor de transitiedatum.
Verdeling van het vermogen
Is de dekkingsgraad van het pensioenfonds op 31 december 2026 hoger dan ongeveer 105%? Dan verdeelt ons fonds het ‘extra’ geld volgens de afspraken die de sociale partners hebben gemaakt. Hierbij zijn alle belangen zorgvuldig afgewogen, dit noemen we ‘evenwichtig verdelen’. De sociale partners hebben samen met het bestuur van het pensioenfonds bepaald voor welke groepen de overgang naar de nieuwe pensioenregels nadelig(er) is. Deze groepen krijgen een groter deel van het vermogen van het fonds mee om dit (deels) goed te maken. Ook is rekening gehouden met de groep die in het verleden niet altijd (volledige) verhoging heeft gekregen bij prijsstijgingen. In het onderhandelingsresultaat leest u meer over de doelen en de volgorde van de toekenning.
De volgende stappen voor de sociale partners
Alle afspraken zijn nu compleet, deze worden vastgelegd in het transitieplan. In het transitieplan worden alle overwegingen, keuzes en achterliggende berekeningen beschreven. Dit document is op 1 september gereed. In september worden de VGGasunie en VIGasunie naar hun mening over het transitieplan gevraagd (hoorrecht). In november worden het onderhandelingsakkoord en het transitieplan vervolgens voorgelegd aan de achterban van de vakorganisaties. Daarna bepaalt het pensioenfonds of zij de gemaakte afspraken kan accepteren en uitvoeren. Hoe ze dit gaan uitvoeren wordt vastgelegd in het implementatieplan. Daarnaast komt er uitgebreide voorlichting over de nieuwe pensioenregeling. Dit doen we als ook het transitieplan definitief is.
- 1 september: Concept Transitieplan definitief en beschikbaar
- September – oktober: Hoorrecht VGGasunie en VIGasunie
- Oktober – november: Voorlichting over nieuwe pensioenregeling
- 28 oktober – 28 november: Achterbanraadpleging en stemming leden vakorganisaties
- 2 december: Transitieplan definitief en aanbieden aan het pensioenfonds.
- 2025: Het pensioenfonds bepaalt eerst of zij de gemaakte afspraken kan accepteren en uitvoeren. Als dit het geval is gaat het Pensioenfonds in 2025 en 2026 aan de slag met het implementatieplan.
- 1 januari 2027: Transitiedatum
Meer weten?
Alle gemaakte afspraken vindt u in het onderhandelingsresultaat. Op deze pagina van het fonds vindt u meer informatie en worden regelmatig updates gegeven over de voortgang van het project. Meer algemene informatie over de nieuwe wet en de nieuwe pensioenregeling vindt u op www.pensioenduidelijkheid.nl.
Werkt u bij GasTerra?
De sociale partners van GasTerra zijn nog met elkaar in gesprek. Zodra hun afspraken bekend zijn, wordt hier ook over bericht.
Bent u een gewezen deelnemer (slaper) of gepensioneerde?
Ook als u niet in dienst bent bij Gasunie of GasTerra gelden de afgesproken uitgangspunten van de nieuwe pensioenregeling voor u. Behalve als het gaat om de afspraken die alleen voor medewerkers in dienst gelden, zoals bijvoorbeeld de premie, de compensatie afschaffing doorsneesystematiek en het nabestaandenpensioen. De overige punten, zoals bijvoorbeeld de afspraken voor gepensioneerden of de verdeling van de buffer, gaan ook voor u gelden.
Heeft u vragen?
Heeft u een vraag? Mogelijk staat het antwoord op onze pagina Veelgestelde vragen. U kunt uw vraag ook stellen via onze klantenservice. Of u kunt uw vraag stellen aan één van de betrokken verenigingen zoals de VGGasunie, de Vereniging Inactieven pensioenfonds Gasunie en GasTerra of aan een vakbond. Dit kan als u lid bent of lid wordt van deze vereniging. Hun gegevens vindt u hier.
Afspraken van de sociale partners Gasunie en GasTerra worden in december aangeboden aan het fonds
De afspraken van de sociale partners van Gasunie en GasTerra worden nog voorgelegd aan verschillende partijen voordat ze definitief zijn. De verwachting is dat het definitieve transitieplan in december 2024 aan ons fonds wordt aangeboden. Het bestuur van het fonds gaat dan beoordelen of zij de uitgangspunten in het transitieplan evenwichtig en uitvoerbaar vindt.