Nieuws

In maart krijgt u meer pensioen uitbetaald

Pensioenfonds Gasunie probeert uw pensioen ieder jaar te verhogen. Dat kan alleen als de financiële situatie van ons fonds goed genoeg is. In 2022 en 2023 was onze financiële situatie goed genoeg om uw pensioen te kunnen verhogen. Zo’n verhoging van uw pensioen noemen we een indexatie.

U hebt mogelijk ook recht op inhaalindexatie

Onze financiële situatie was ook goed genoeg om de pensioenen extra te verhogen met een zogenaamde inhaalindexatie. U krijgt zo’n inhaalindexatie alleen als u in het verleden één of meerdere indexaties hebt gemist. De toegekende inhaalindexatie verschilt per persoon: hoe meer indexatie u in het verleden hebt gemist, hoe hoger de toegekende inhaalindexatie nu is.

(Inhaal)indexaties gaan op 1 januari in, maar later in uw pensioenuitkering verwerkt

Uw pensioen is met ingang van 1 januari 2022 met 2,7% verhoogd. Dat is vorig jaar al verwerkt in uw maandelijkse pensioenuitkering. De eerste inhaalindexatie is toen ook toegekend, maar die was nog niet verwerkt in uw uitkering.

Per 1 januari 2023 ging uw pensioen weer omhoog, ditmaal met 16,1%. Het is ook gelukt om in 2023 een tweede inhaalindexatie toe te kennen.

Uw pensioenuitkering in maart

U krijgt de eerste inhaalindexatie vanaf 1 januari 2022 met terugwerkende kracht. U hebt daarom nog geld van ons fonds tegoed. U krijgt het geld van deze eerste inhaalindexatie samen met uw pensioenuitkering van maart 2023. Uw pensioenuitkering is die maand dus eenmalig hoger dan de rest van het jaar.

De ‘gewone’ indexatie van 16,1% per 1 januari 2023 ziet u ook vanaf maart 2023 op uw rekening. Hierdoor is uw pensioenuitkering in maart nog een stuk hoger.

Uw pensioenuitkering na inhaalindexatie 2023

De tweede inhaalindexatie verwachten we vanaf april of mei aan u te kunnen uitbetalen. Ook die pensioenuitkering is dan eenmalig hoger doordat de tweede inhaalindexatie over de maanden van 1 januari 2023 tot 1 april (of 1 mei) 2023 in één keer wordt uitbetaald.

Tijdlijn

In deze tijdlijn ziet u wanneer welke indexatie is verwerkt:

Wilt u meer weten over hoe de indexatie is vastgesteld?

De berekening en toekenning van de indexatie baseren wij op ons indexatiebeleid en hoe ons fonds er financieel voor staat. Meer informatie over ons beleid en de berekening van de indexaties vindt u op deze website

Bent u nog werkzaam bij Gasunie of GasTerra?

De indexaties gaan voor u ook op 1 januari 2022 en 1 januari 2023 in. Maar dat wil niet zeggen dat u alle indexaties al kunt zien in Mijn Pensioencijfers. De indexatie per 1 januari 2022 is al verwerkt en voor u zichtbaar. De inhaalindexatie per 1 januari 2022 en de ‘reguliere’ indexatie per 1 januari 2023 ziet u vanaf eind maart in Mijn Pensioencijfers. We verwachten dat de inhaalindexatie per 1 januari 2023 uiterlijk eind mei voor u zichtbaar is.

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn uitkering van mei hoger?
Pensioenfonds Gasunie heeft uw uitkering per 1 januari 2023 verhoogd vanwege de inflatie. En we hebben ook een inhaalindexatie kunnen geven. Deze inhaalindexatie is vanaf mei 2023 verwerkt in uw uitkering. Bij de uitkering van mei krijgt u ook het bedrag van de inhaalindexatie over de maanden januari t/m april 2023. Daarom is uw uitkering in mei eenmalig extra hoog.
Wat is een inhaalindexatie?

Pensioenfonds Gasunie probeert uw pensioen ieder jaar te verhogen. Dat kan alleen als de financiële situatie van ons fonds goed genoeg is. In 2022 en 2023 was onze financiële situatie goed genoeg om uw pensioen te kunnen verhogen. Zo’n verhoging van uw pensioen noemen we een indexatie.

In het verleden is het ons niet altijd gelukt om uw pensioenuitkering te verhogen, omdat de financiële situatie van ons fonds toen niet goed genoeg was. Daarom kan het zijn dat u een indexatie-achterstand hebt. Deze achterstand lopen we in als ons fonds na het verwerken van de ‘gewone’ indexatie van dat jaar nog voldoende geld over heeft om een zogenaamde inhaalindexatie te kunnen geven. We berekenen elk jaar of we een inhaalindexatie kunnen geven.

Hoe wordt mijn inhaalindexatie berekend?
Voor de inhaalindexatie is een bedrag gereserveerd. Dit jaar is dat ongeveer 33 miljoen euro. Dit bedrag wordt verdeeld onder alle deelnemers die in het verleden indexatie(s) hebben gemist. Maar niet iedereen krijgt evenveel. De verhoging is afhankelijk van hoeveel indexatie u in het verleden hebt gemist. Elke deelnemer krijgt ongeveer 30% van het totaal aan gemiste indexaties in het verleden.