Nieuws

Actuele dekkingsgraad in februari flink gestegen

Onze financiële positie is in februari een stukje beter geworden. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die steeg met 3,7%-punt, en is nu 132,5%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,1%-punt naar 144,4%.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze steeg in februari 2023 van 128,8% naar 132,5%.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in februari van 144,3% naar 144,4%.

Wat gebeurde er in februari?

In februari werd onze financiële positie een stukje beter. Die verbeterde financiële positie was vooral te danken aan de gestegen rente. Hierdoor daalden de verplichtingen van ons fonds. We hoeven dan minder geld te reserveren voor alle pensioenen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Er was ook minder goed financieel nieuws. Onze beleggingen werden in februari namelijk minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af, en dat is natuurlijk níet gunstig voor onze dekkingsgraad. Het effect van de waardedaling van onze beleggingen was te klein om de winst door de hogere rente teniet te doen. Dit zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 3,7%-punt steeg.

De beleidsdekkingsgraad steeg net als in januari met 0,1%-punt naar 144,4%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden. En de dekkingsgraad van februari 2023 hoger was dan in februari 2022 (die nu niet meer meetelt).

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 125,0%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 125,00 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand verder is gestegen en ruim hoger is dan de vereiste dekkingsgraad.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie