Nieuws

Actuele dekkingsgraad in december iets gedaald

Onze financiële positie is in december iets minder goed geworden. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde met 0,5%-punt, en is nu 151,2%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 1,5%-punt naar 144,2%.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze daalde in december 2022 van 151,7% naar 151,2%.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in december van 142,7% naar 144,2%.

Wat gebeurde er in december?

In december werd onze financiële positie iets minder goed. Onze actuele dekkingsgraad daalde. Die daling was vooral het gevolg van teleurstellende beleggingsresultaten. Gelukkig steeg de rente in de afgelopen maand. Maar het effect van de hogere rente was niet groot genoeg om het verlies op onze beleggingen op te vangen. Gevolg: een lichte daling van de actuele dekkingsgraad.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 1,5%-punt naar 144,2%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden. En de dekkingsgraad van december 2022 hoger was dan in december 2021 (die nu niet meer meetelt).

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 124,7%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 124,70 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand verder is gestegen en ruim hoger is dan de vereiste dekkingsgraad.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie