Nieuws

Op weg naar een nieuwe pensioenregeling

Welke regeling hebben we nu?

Pensioenfonds Gasunie voert diverse pensioenregelingen uit die in het verleden zijn afgesproken. Op grond van die regelingen bouwden en bouwen (ex-)medewerkers van Gasunie en GasTerra bepaalde 'pensioenaanspraken' op bij het fonds. Deze pensioenaanspraken komen tot uitkering nadat men met pensioen is gegaan. Daarnaast zijn er uitkeringen aan arbeidsongeschikte medewerkers en aan nabestaanden van medewerkers.

De pensioenregelingen zijn in het verleden afgesproken tussen de werkgevers (Gasunie en GasTerra) en de vakbonden. Tezamen worden die ook wel de 'sociale partners' genoemd. De huidige pensioenregeling is in 2017 afgesproken voor de periode 2018 tot en met 2021. De belangrijkste kenmerken van deze regeling zijn:

  • Werkgever en werknemer betalen samen een pensioenpremie aan het fonds van 26,6% van het pensioengevend salaris. Deze premie ligt vast voor 4 jaar.
  • Voor de premie krijgt de werknemer in beginsel - uitzonderingen daargelaten - jaarlijks een verhoging van zijn pensioenaanspraken met 1,875% van zijn pensioengrondslag in dat jaar. De pensioengrondslag is het pensioengevend salaris minus de franchise (in verband met de AOW-uitkering). Genoemde 1,875% is fiscaal gezien de maximaal toegestane waarde.
  • Voor deze premie zijn ook het partnerpensioen, het wezenpensioen en het arbeids­ongeschiktheidspensioen verzekerd.

Welke regeling krijgen we volgens het pensioenakkoord?

De huidige regeling is een 'uitkeringsregeling'. De deelnemer ontvangt na pensionering een uitkering van x% van zijn gemiddelde pensioengevende salaris. Dit type regeling zal op grond van het pensioen­akkoord in de toekomst (naar verwachting uiterlijk 2027) gaan verdwijnen. Deze wordt dan vervangen door een 'premieregeling'. Een premieregeling is in feite een persoonlijk potje van x euro. Dat potje wordt jaarlijks groter (of kleiner) door het storten van premie (positief) en door het behaalde rendement (positief of negatief). Op of omstreeks de pensioendatum wordt het opgespaarde bedrag omgezet in een levenslange uitkering. Het kabinet is momenteel bezig de wetgeving voor het nieuwe systeem vorm te geven.

En in de tussenperiode?

Er moet nu voor de aanstaande tussenperiode (2022 tot naar verwachting 2027) een nieuwe pensioenregeling worden afgesproken voor de medewerkers van Gasunie en GasTerra. De sociale partners overleggen op dit moment over een nieuwe regeling voor de tussenperiode. Niet zo eenvoudig omdat de kosten van een pensioenregeling de laatste jaren sterk zijn gestegen. Dat is het gevolg van de lage rente. Als de rente laag is, zijn de kosten voor het opbouwen van pensioenaanspraken in een uitkeringsregeling hoog.

Wie doet wat?

De rolverdeling bij de totstandkoming van een nieuwe pensioenregeling is als volgt:

  • De werkgevers (Gasunie en GasTerra) onderhandelen met de vakbonden over de pensioen­toezegging die men wil gaan afspreken. Wie (werkgever en werknemer) betaalt hoeveel premie? Hoeveel pensioenaanspraken bouwt de werknemer op voor die premie?
  • Als de sociale partners het onderling eens zijn geworden, moet de werkgever de nieuwe regeling onderbrengen bij een pensioenfonds. Dat kan bij het Pensioenfonds Gasunie zijn, maar men mag de regeling ook onderbrengen bij een ander fonds.
  • Het fondsbestuur besluit of het fonds de voorgestelde regeling kan en wil gaan uitvoeren. Het bestuur neemt dat besluit op grond van een evenwichtige afweging van alle belangen. Het gaat daarbij om de belangen van de actieve medewerkers, de slapers (ex-medewerkers), de gepensioneerden en van de andere gerechtigden (nabestaanden). In deze fase kunnen de de belanghebbenden bij het fonds kennis nemen van de ontwikkelingen en geven desgewenst uiting aan hun opvattingen richting bestuur. Het bestuur staat voor open communicatie.
  • Indien het bestuur de uitvoering van de nieuwe regeling accepteert sluit het bestuur een uitvoeringsovereenkomst af met de werkgevers. Ook wordt de nieuwe regeling op papier gesteld en bekend gemaakt aan alle deelnemers.

De planning is dat de sociale partners voor de zomervakantie met een voorstel komen voor een pensioenregeling in de komende tussenperiode (2022 tot naar verwachting 2027). We zullen je op de hoogte houden van de ontwikkelingen.