Nieuws

Risicobereidheid: de uitslag!

Jullie hebben veel gevraagd naar de resultaten van de enquête over risicobereidheid. Toegegeven, het heeft een tijd geduurd voordat we alles goed en grondig hebben kunnen analyseren. Maar hierbij komen we alsnog graag terug op de resultaten van de enquête over risicobereidheid.

De gedachte achter dit onderzoek over risicobereidheid komt voort uit de visie en missie die Pensioenfonds Gasunie heeft. Zo willen we bijvoorbeeld op de lange termijn jullie pensioenaanspraken en pensioenrechten zeker stellen. Maar we willen óók de pensioenen waardevast houden door toeslagen te verlenen. Teveel focus op het ene doel kan ten koste gaan van het andere doel. Want als je alle pensioenen op een spaarrekening zet is dit misschien wel veilig, maar kun je waarschijnlijk nooit een toeslag toekennen. Dat geldt ook andersom: beleggen levert dan wel meer op, maar je loopt meer risico dat de pensioenen lager worden. Daar moet je als pensioenfonds dus een afweging in maken. Wij wilden weten hoe jullie in deze afweging staan. Zijn jullie bereid om een bepaald risico te lopen als er een bepaald rendement tegenover kan staan?

Opzet en uitvoering

We hebben allereerst een vragenlijst samengesteld van vijf vragen die gingen over de risicobereidheid. Daarnaast hebben we een vraag toegevoegd over duurzaam beleggen, omdat we dat óók wilden weten. Tot slot vroegen we om jullie leeftijd in te vullen. Daardoor kwam het totaal van de enquête op zeven vragen.

Het onderzoek is gestart op 28 oktober. We hebben direct in het begin een bericht geplaatst op Methanet, Interra en de website van de VGGasunie. Daarnaast hebben we aan 2.297 deelnemers van wie we geen e-mailadres mogen gebruiken een A5-kaart verstuurd. En we hebben een aparte digitale uitnodiging verstuurd naar 1.688 deelnemers. Zo heeft dus iedereen kunnen horen van deze campagne. En dat zag je in de resultaten!

Resultaten

Sterker nog, in totaal hebben bijna 900 deelnemers de enquête ingevuld. Dat is een enorm aantal. Vanuit de e-mail hebben ongeveer 700 deelnemers (van de 1.688) doorgeklikt naar de enquête. Onder die deelnemers bouwt ongeveer 45% actief pensioen op bij Pensioenfonds Gasunie, en is 45% gepensioneerd. Dan hebben we alleen nog de 10% die niet meer actief opbouwt, maar ook nog niet gepensioneerd is.

Dan de analyse van de antwoorden. Die resultaten zie je hieronder:

Daarna duiken we er wat dieper in. We categoriseren elke antwoordmogelijkheid in één van drie risicoclassificaties, namelijk laag, midden, of hoog. Daaruit kun je vervolgens de gemiddelde risicobereidheid bepalen, en deze achterhalen per leeftijdsgroep. We hebben de vragen daarna onderverdeeld in types. Je ziet namelijk dat vraag 1, 3 en 4 voornamelijk gaan over hoeveel risico je wilt nemen. Vraag 2 en 5 gaan over hoeveel risico je kunt nemen.

Leeftijden Risico kunnen nemen (vraag 2 en 5) Risico willen nemen (vraag 1, 3 en 4)
20-30 jaar  2,0 1,9
30-40 jaar  1,8  2,1
40-50 jaar 1,9  2,2
50-60 jaar  2,0  2,1
60-70 jaar  2,1  2,1
Ouder dan 70 jaar  2,0  2,0
Eindtotaal  2,0  2,1

Wat blijkt? Het gemiddelde antwoord van jongeren op vraag 2 en 5 is hoger dan op vraag 1, 3 en 4. Vrij vertaald: jongeren zijn dus minder bereid om risico te nemen. Daarnaast zien we dat voornamelijk op vraag 3 en 5 er minder risico wordt genomen hoe ouder deelnemers zijn. We zien ook dat er in alle leeftijdsgroepen een grote spreiding zit tussen de antwoorden; de meningen zijn dus flink verdeeld. Tussen leeftijdsgroepen zien we geen duidelijke verschillen.

Conclusies

Allereerst: de uitvraag is zéér vaak ingevuld. Dat alleen is al een mooi resultaat. Daaruit blijkt betrokkenheid bij Pensioenfonds Gasunie. Betrokkenheid betekent voor ons het bewijs dat het écht een verschil maakt wat wij doen.

We zijn naast de opkomst voornamelijk blij met de uitkomsten. We zien tussen jongere en oudere deelnemers geen duidelijke verschillen in risicobereidheid. De risicohouding van het Pensioenfonds Gasunie is gebalanceerd. De uitkomst van de enquête laat een kleine spreiding zien maar de gemiddelde uitkomst komt overeen met de gebalanceerde risicohouding van het pensioenfonds. In het jaarverslag en de abtn kun je meer lezen over de gebalanceerde risicohouding van het pensioenfonds.

En nu verder?

Al heeft het natuurlijk even geduurd, nu hebben we duidelijke resultaten en inbreng vanuit jullie waar wij mee vooruit kunnen. Het belangrijkste is dat we ervoor moeten blijven zorgen dat de mate waarin we risico willen nemen en de duurzame beleggingsdoelen van Pensioenfonds Gasunie overeen komen met die van haar deelnemers. Dat is belangrijk, omdat we samen zorgen voor een goed pensioen.

De beleggingsadviescommissie behandelt de vijf meest gekozen duurzame beleggingsdoelen die uit de enquête naar voren zijn gekomen. Als hier een verdere actie op ondernomen wordt, zullen we dit delen in een nieuwsbericht op de website.

Bedankt voor jullie massale betrokkenheid! Als jullie nog vragen hebben, beantwoorden we die natuurlijk graag.