Indexatie van uw pensioen? Dat berekenen we zo

De prijzen stijgen met de jaren. We proberen elk jaar uw opgebouwde pensioen te indexeren. Dat kan alleen als we er financieel goed voor staan. En maximaal met hetzelfde percentage als de prijsstijgingen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt precies bij hoe sterk de prijzen stijgen. Dit staat in de consumentenprijsindex (CPI). Het CPI (afgeleid)-cijfer gebruiken we om te berekenen hoeveel we uw pensioen maximaal mogen verhogen. We nemen het gemiddelde van de CPI (afgeleid) over de maanden augustus, september en oktober van dit jaar. Dat vergelijken we met het gemiddelde cijfer van augustus, september en oktober van vorig jaar. De verhoging berekenen we als een percentage. En dat is het maximale percentage waarmee uw opgebouwde pensioen geïndexeerd mag worden. Per afgelopen 1 januari ging dat zo:

Berekening van de indexatie per 1 januari 2023:

  • De gemiddelde CPI (afgeleid) over augustus, september en oktober 2021 was 109,37 (a)
  • De gemiddelde CPI (afgeleid)over augustus, september en oktober 2022 was 127,02 (b)

De stijging in deze periode in % bedroeg:

  • (b) gedeeld door (a), min 1 = 127,0 / 109,4 = 1,161 (afgerond) min 1 = 16,1%

En dat was de verhoging van uw opgebouwde pensioen per 1 januari 2023.

Wanneer wordt de indexatie per 1 januari 2024 duidelijk?

Het bestuur stelt tijdens de bestuursvergadering in januari 2024 vast wat de maximale verhoging is op basis van bovenstaande rekensom. En neemt dan een besluit over de aanpassing van uw opgebouwde pensioen per 1 januari 2024. Daarna wordt ook gekeken of het fonds genoeg geld heeft om een deel van de gemiste indexaties uit het verleden in te lopen. U hoort uiterlijk in maart 2024 of uw opgebouwde pensioen per 1 januari 2024 wordt aangepast en op welke manier.

Meer weten over hoe we de indexatie van uw pensioen berekenen? Dat leest u hier