Wat als… ik ga scheiden?

Bij een scheiding komt er van alles op je af. Je moet veel regelen. En het is belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt. Je pensioen lijkt op dat moment misschien niet belangrijk. Maar ook pensioen moet je goed verdelen. Als je niks regelt, krijgt je ex-partner automatisch een deel van je pensioen. Maak dus nu al afspraken! Ook als je niet gaat scheiden.

Je ex-partner krijgt automatisch een deel van jouw pensioen

Je hebt ouderdomspensioen opgebouwd tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je ex-partner krijgt hier een deel van. Dat gebeurt pas wanneer jij met pensioen gaat. Wil je het anders regelen? Dat kan!

Maak samen afspraken, dat kan nu al

Wil je niet dat je ex-partner een deel van jouw pensioen krijgt? Maak dan samen afspraken. Belangrijk: leg de afspraken goed vast. Bijvoorbeeld in een scheidingsconvenant. Vergeet niet de afspraken over je pensioen door te geven aan Pensioenfonds Gasunie. Dit doe je binnen twee jaar na de scheiding.

Beter nog: maak nu al afspraken over je pensioen bij een eventuele scheiding. Dan hoef je er daarna nooit meer over na te denken. Niet als je gewoon getrouwd blijft en niet als je toch gaat scheiden.

Maak afspraken over pensioen

Pensioen voor je ex-partner

Het partnerpensioen is geen ouderdomspensioen. Het is een nabestaandenpensioen dat je ex-partner krijgt na jouw overlijden. Na een scheiding noemen we dit bijzonder partnerpensioen. Heb je een nieuwe partner? Dan moet hij of zij het nabestaandenpensioen delen met je ex-partner. Goed dus om hier over na te denken. En afspraken te maken.

Als je ex-partner overlijdt

Het bijzonder partnerpensioen is een nabestaandenpensioen. Dit krijgt je ex-partner na jouw overlijden. Het bijzonder partnerpensioen vervalt wanneer je ex-partner overlijdt. Het is dus niet zo dat je nieuwe partner meer partnerpensioen krijgt vanaf dat moment.

Met het ouderdomspensioen zit dit anders. Wanneer je ex-partner overlijdt, krijg jij een hoger ouderdomspensioen. Jij ontvangt vanaf dan namelijk ook het deel waar je ex-partner recht op had.

Heb je na de scheiding met je ex-partner afgesproken dat hij of zij geen deel van jouw ouderdomspensioen krijgt? Dan krijg je geen hoger pensioen na het overlijden van je ex-partner.

Uit elkaar gaan als je niet getrouwd bent

Jij en je partner gaan uit elkaar. Je bent niet getrouwd, maar woonde samen. Wat betekent dit voor je pensioen? Er zijn drie opties:

  • Je ex-partner krijgt automatisch partnerpensioen als jij overlijdt
    Je hebt je ex-partner eerder aangemeld bij het pensioenfonds als jouw partner. Dan heeft je ex-partner automatisch recht op partnerpensioen. Het gaat alleen om het partnerpensioen dat je opbouwde tijdens de relatie. Je ex-partner krijgt geen deel van je ouderdomspensioen.
  • Je ex-partner krijgt een deel van jouw pensioen
    Je hebt je ex-partner niet aangemeld bij het pensioenfonds als jouw partner. Dan heeft je ex-partner geen recht op ouderdomspensioen. Je ex-partner heeft wel recht op nabestaandenpensioen. Stuur ons voordat je uit dienst gaat de beëindigingsovereenkomst van je samenleving.
  • Je maakt afspraken over de verdeling
    Als je samenwoont, kun je afspraken maken over de verdeling van je pensioen. Net als wanneer je getrouwd bent. Let op: deze afspraken moet je wel vastleggen. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je of je ex-partner een deel van je pensioen krijgt.

Bel of mail ons als je meer wilt weten

We begrijpen dat pensioen best ingewikkeld kan zijn. Daarom mag je altijd contact opnemen met onze pensioendesk.