Nieuws

Actuele dekkingsgraad in mei gedaald

Onze financiële positie is in mei een beetje gedaald. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde met 0,5%-punt, en is nu 130,3%. De beleidsdekkingsgraad daalde met 1,4%-punt naar 141,0%.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze daalde in mei 2023 van 130,8% naar 130,3%.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor meestal minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad daalde in mei van 142,4% naar 141,0%.

Wat gebeurde er in mei?

In mei daalde onze financiële positie een beetje. De rente veranderde bijna niet. De verplichtingen van ons fonds lieten een lichte stijging zien. We moeten daardoor iets meer geld reserveren voor alle pensioenen. Dit had een negatief effect op de dekkingsgraad.

Onze beleggingen werden in mei minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af. Ook dat is niet gunstig voor onze dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad werd daarom 0,5%-punt lager.

De beleidsdekkingsgraad daalde in mei met 1,4%-punt naar 141,0%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden. En de dekkingsgraad van mei 2023 lager was dan in mei 2022 (die nu niet meer meetelt). We verwachten dat onze beleidsdekkingsgraad nog verder zal dalen in de komende 12 maanden.  Deze daling komt o.a. doordat we per 1 januari 2023 de pensioenen hebben verhoogd.

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 125%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 125,00 aan vermogen in kas moet zijn. Hoewel onze beleidsdekkingsgraad afgelopen maand is gedaald, is deze nog steeds hoger dan de vereiste dekkingsgraad.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie