Nieuws

Meedenken over de Wet Toekomst Pensioenen

Eerder praatten we je bij over het pensioenakkoord. Dat doen we nu opnieuw. Er gebeurt namelijk best veel bij de uitwerking ervan. Maar het laat zich nog wat lastig vertalen naar praktische gevolgen.

Internetconsultatie Wet Toekomst Pensioenen

Op woensdag 16 december 2020 opende het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de internetconsultatie voor de Wet Toekomst Pensioenen. Iedereen mocht gedurende ongeveer 8 weken zijn mening geven over het wetsvoorstel.

Deze consultatie is de volgende stap in de uitwerking van het Pensioenakkoord van 2019. De planning van het ministerie is om de wet op 1 januari 2022 in te laten gaan. Uiterlijk 1 januari 2026 moeten alle pensioenfondsen over zijn naar één van de twee nieuwe pensioencontracten.

Wat is een internetconsultatie?

Bij een internetconsultatie publiceert de wetgever concept wetteksten. Iedereen kan daarop reageren. Bij de Wet Toekomst Pensioenen kon dit tot uiterlijk 12 februari 2021. De wetgever kan daarna de concept-wetteksten op onderdelen nog aanpassen. Maar dat hoeft niet. Vervolgens stuurt de wetgever de wetsteksten naar de Tweede en Eerste kamer.

Wat staat er in de Wet Toekomst Pensioenen?

Door de nieuwe wet zullen verschillende dingen veranderen:

  • De huidige ‘uitkeringsregelingen’ (zoals de middelloonregeling die PF Gasunie uitvoert) zullen niet meer mogelijk zijn en worden vervangen door ‘premieregelingen’. Onder een uitkeringsregeling wordt premie betaald en verkrijgt de deelnemer een ‘aanspraak’ op een pensioen ter hoogte van een zeker percentage van zijn gemiddelde salaris. Onder een premieregeling wordt premie betaald waarmee de deelnemer een zeker persoonlijk vermogen opbouwt, dat door het fonds collectief wordt beheerd. Met dat persoonlijke vermogen koopt de deelnemer bij pensionering een pensioenuitkering.
  • De nieuwe wet is niet alleen van belang voor de opbouw van nieuwe pensioenen na 2026, maar ook voor de nu reeds bestaande aanspraken (van actieven, slapers en gepensioneerden) in het fonds. De wet voorziet dat de bestaande aanspraken kunnen worden omgezet naar het nieuwe systeem. Dat heet ‘invaren’.
  • In het nieuwe systeem gelden andere financiële regels. Zo verdwijnen de verplichte buffers geheel of grotendeels. Ook het begrip ‘dekkingsgraad’ vervalt.
  • Het nabestaandenpensioen wordt anders geregeld.

Hoe gaat de overgang naar de nieuwe pensioencontracten eruitzien?

De periode tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2026 is een overgangsperiode. Sociale partners en pensioenfondsen nemen in die periode besluiten over hoe zij willen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel.

De financiële regels waaraan pensioenfondsen moeten voldoen verschillen van elkaar in het huidige en het nieuwe stelsel. Het kan dus gebeuren dat een pensioenfonds in het huidige stelsel maatregelen moet nemen die in het nieuwe stelsel niet nodig zouden zijn. Bijvoorbeeld: in het huidige stelsel moet een pensioenfonds een minimale dekkingsgraad hebben van 104%. Zit een pensioenfonds daar langere tijd onder dan moet het pensioenfonds de pensioenen verlagen. In het nieuwe stelsel is die grens lager. Dat komt vooral omdat de nieuwe pensioenregelingen premieregelingen zijn. Er is geen sprake meer van een pensioen waarvan de hoogte van tevoren vaststaat.

De regering kiest er voor om in de overgangsperiode deels de financiële regels van het nieuwe stelsel te kunnen gebruiken. Dit noemen ze zelf ‘het transitie-ftk’. Transitie staat voor overgang en ftk voor financieel toetsingskader. Deze regels gelden dus tot 1 januari 2026. Alleen pensioenfondsen die de oude pensioenen meenemen naar het nieuwe stelsel, mogen deze regels gebruiken.

In plaats van aan een minimale dekkingsgraad van 104%, moeten fondsen in de overgangsperiode voldoen aan de ‘richtingsdekkingsgraad’. Die staat voorlopig op 95%. Maar dat kan veranderen.

Hoe zit het met de verhoging van de pensioenen met een toeslag?

In het oude systeem gelden strenge regels voor het geven van toeslag (indexeren). De dekkingsgraad moet bijvoorbeeld hoger zijn dan 110%. In het nieuwe systeem gelden andere regels. Daardoor zullen uitkeringen eerder stijgen en dalen dan in het oude systeem. Er komt in de periode van 2022 tot 2026 een overgangsregeling met minder strenge regels om toeslag te mogen verlenen. Die overgangsregeling geldt echter alleen indien besloten wordt om over te stappen naar het nieuwe systeem. Die besluitvorming moet nog plaatsvinden.

Is alles nu duidelijk?

Nee. Nog lang niet alles is duidelijk. Veel details worden pas later bekend. Het duurt dus nog even totdat we weten wat het voor jouw het pensioen betekent. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.