De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen in onze maatschappij. Maar wat betekent de crisis voor onze beleggingen? En wat zijn de gevolgen voor jouw pensioen? Vijf vragen.. en antwoorden!
Wat is de invloed van de coronacrisis op de beleggingsresultaten?
De financiële markten hebben rond maart 2020 een flinke dip vertoond. Daarna zijn de koersen weer gestegen. Dat komt door het forse ingrijpen van overheden, overal ter wereld. Pensioenfonds Gasunie heeft in 2020 al met al een positief resultaat behaald.
Zijn er maatregelen waardoor eventuele negatieve financiële gevolgen opgevangen worden?
Ja. In maart 2020 heeft het pensioenfonds aandelen bijgekocht om het percentage aandelen op peil te houden; dat heet herbalanceren. Verder heeft het pensioenfonds een ‘pijngrensbeleid’. Daarmee worden de gevolgen van extreme schokken deel opgevangen.
Heeft dat beleid gewerkt?
Ja, deze twee maateregelen hebben geholpen de negatieve effecten van de crisis te verminderen.
Neemt Pensioenfonds Gasunie met zijn beleggingsbeleid meer of minder risico dan andere pensioenfondsen?
Pensioenfonds Gasunie heeft een gebalanceerde risicohouding. We hebben aandacht voor verschillende risico’s en die kunnen op verschillende manieren beoordeeld worden. Het beleggingsbeleid is daarom niet eenvoudig te vergelijken met het beleggingsbeleid van andere fondsen. Wat we wel kunnen zeggen is dat Pensioenfonds Gasunie meer aandelen heeft dan een gemiddeld pensioenfonds. En daarmee kiezen we voor meer marktrisico dan gemiddeld. We doen dat omdat aandelen extra rendement moeten opleveren om bijvoorbeeld toeslagverlening mogelijk te maken. Lees meer over ons beleggingsbeleid.
Moet Pensioenfonds Gasunie nu gaan korten?
Nee, Pensioenfonds Gasunie hoeft dit jaar niet te korten. Wel is het zo dat met een beleidsdekkingsgraad van 103,5% per eind december 2020, we ook geen toeslag hebben kunnen verlenen. De dekkingsgraad geeft de financiële gezondheid van het fonds weer. Het cijfer zegt wat de verhouding is tussen het geld dat we in kas hebben, en de pensioenen die we moeten betalen. Lees meer over de financiële gezondheid.