Pensioenfonds Gasunie moet, net als alle andere pensioenfondsen, elk jaar een haalbaarheidstoets uitvoeren. Maar wat is een haalbaarheidstoets?
De haalbaarheidstoets geeft inzicht of het toegezegde pensioen op een lange termijn, tot 60 jaar, waargemaakt kan worden. De haalbaarheidstoets laat zien wat het verwachte pensioenresultaat is bij de huidige financiële situatie van het pensioenfonds. Ook geeft de haalbaarheidstoets een indruk van de risico’s als het financieel tegenzit. We gaan er bij de haalbaarheidstoets van uit dat de pensioenregeling én de jaarlijkse pensioenpremie gelijk blijven.
Wat houdt het pensioenresultaat in?
Een pensioenresultaat van 100% betekent dat er in de komende 60 jaar altijd een volledige pensioenopbouw zal plaatsvinden en dat de pensioenen in de toekomst altijd volledig worden verhoogd met de prijsinflatie.
Het pensioenresultaat laat dus de relatie zien tussen:
het verwachte resultaat van je pensioen
volledige pensioenopbouw verhoogd met de volledige prijsindex
Het pensioenresultaat is 91,7%
Op basis van de situatie per 1 januari 2019 is het pensioenresultaat voor de komende 60 jaar 91,7%. Een pensioenresultaat van 91,7% betekent dat de indexatie naar verwachting in de toekomst lager zal zijn dan prijsinflatie. Daarbij wordt gekeken naar een horizon over 60 jaar. Het zegt dus niets over de indexatie en de opbouw van komend jaar.
Het pensioenresultaat is ten opzichte van de vorige toets (per 1 januari 2018) licht verbeterd. Toen was het pensioenresultaat 91,6%.
Wat doet het bestuur hiermee?
Het pensioenresultaat is berekend met een methodiek die door DNB is voorgeschreven. Het bestuur van Pensioenfonds Gasunie begrijpt dat het pensioenresultaat lager is dan 100% vanwege de huidige lage dekkingsgraad. Met de sociale partners is afgesproken dat het pensioenresultaat hoger moet zijn dan 80%. De resultaten van deze haalbaarheidstoets zijn voor het bestuur dan ook geen directe aanleiding om met de sociale partners tussentijds in gesprek te gaan over de pensioenregeling.