Iedereen – en ook Pensioenfonds Gasunie – vraagt zich af hoe het verder gaat met Brexit. Wat zullen de gevolgen zijn?
De 27 EU-landen en de Britse regering hebben besloten de Brexit-datum uit te stellen. Dit uitstel is tot maximaal 31 oktober 2019. Of zoveel eerder als het Britse parlement het Brexit akkoord heeft goedgekeurd. Dat betekent dat het VK mee zal moeten doen aan de Europese verkiezingen tussen 23 en 26 mei. Als het VK geen verkiezingen voor het Europees Parlement organiseert is de Brexit-datum 31 mei 2019. Ook als het terugtrekkingsakkoord niet akkoord is, is de Brexit-datum 31 mei 2019.
De mogelijkheden zijn nu:
- Het Verenigd Koninkrijk gaat weg uit de EU vanaf 31 mei 2019 zonder een overeenkomst met de EU. Dit is het geval bij “no deal” en geen verkiezingen voor het Europees Parlement.
De verwachting is dat dat zal gaan leiden tot grote problemen bij de grenzen. Ook verwacht men grote problemen voor de economie in het algemeen. Dit raakt vooral het VK. Maar ook de EU-landen zoals Nederland zullen de nadeel ervaren. - Het Verenigd Koninkrijk gaat weg uit de EU vanaf 31 mei 2019 (“no deal” ). Daarvoor moet men eerst op korte termijn de “Terugtrekkingsovereenkomst” accepteren. Dan is er een ‘ordelijk vertrek’. Er komt dan een overgangsperiode van 2 jaar (of langer) waarin de afspraken van nu gelden. Er verandert dan eerst niet veel. Er is tijdens de overgangsperiode een onderhandeling over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU. Deze relatie kan een ‘harde Brexit’ of een ‘zachte Brexit’ betekenen.
- Het Verenigd Koninkrijk gaat op latere datum weg uit de EU of helemaal niet weg (“no Brexit”). Het is ook mogelijk dat de Engelsen nog een ander plan bedenken en afspreken met de EU. Bijvoorbeeld een lang uitstel van de Brexitdatum met 1 jaar of langer om andere opties te onderzoeken. Dit gebeurt als de regering valt en/of als men besluit dat er een nieuw referendum moet komen. In dit geval blijft het VK tijdelijk in de EU en verandert er eerst niets.
Hoe nu verder? Het antwoord op deze vraag is belangrijk omdat een deel van onze beleggingen wordt geraakt door een Brexit. Bijvoorbeeld kan de prijs van Engelse aandelen en de waarde van de Pond veranderen. Wie het weet mag het zeggen!
Het fonds heeft zich zo op Brexit voorbereid:
- Het fonds heeft de waarde van het Engelse Pond voor 80% afgedekt.
- Onze vermogensbeheerders waren voor een deel gevestigd in het VK. Dat hebben wij de afgelopen maanden gewijzigd. Al onze beleggingen brengen wij nu onder bij een vestiging in het gebied van de EU.
Het bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet.