Verschillende partijen zijn betrokken bij de nieuwe afspraken over pensioen. Zo geven gepensioneerde deelnemers en de gewezen deelnemers (slapers) via het hoorrecht hun mening over de plannen. Wij spraken met Herman van Hierden, voorzitter van de Vereniging van gepensioneerden (VGGasunie), Thibaut de Groen, voorzitter van de Vereniging voor slapers (VIG) en Ingrid Kanger – Cuijpers, HR Directeur van Gasunie.
Nieuw voor iedereen
Nadat de twee verenigingen hun reacties hebben gegeven, stellen de sociale partners (vakbonden en werkgevers) de afspraken definitief vast. Het proces om tot een nieuwe pensioenregeling te komen is lang en uitgebreid. Ingrid was betrokken vanuit de werkgever: ”Het is nieuw voor mij en voor iedereen. Het is complex en er zijn veel partijen bij betrokken.”
Professioneel
Herman is tevreden over de professionaliteit en de kwaliteit van het proces: “Het is netjes gegaan. Er was een hoge tijdsdruk en de sociale partners en het pensioenfonds hebben ons geholpen om alles te kunnen doen. De snelheid en kwaliteit van de stukken straalt uit dat het met hoge prioriteit wordt neergezet. Dat er ook een vereniging voor slapers is, is uniek. Dat zegt een boel over hoe mooi dit bedrijf is.” Thibaut: “Het is een intensief traject. Wij zijn geen pensioenspecialist.
Maar doordat we stap voor stap werden meegenomen, konden we het goed uitleggen aan onze achterban.”
Stap voor stap
Thibaut waardeert de steun die zijn vereniging krijgt van het pensioenfonds en de werkgever. “Er wordt ingespeeld op wat wij aangeven. Al weten we straks natuurlijk pas écht wat er met onze punten is gedaan.” Hij vindt het belangrijk dat deelnemers weten dat het pensioen straks meer op en neer gaat. “Met het verdelen van de buffers lijkt het net of je meer pensioen hebt. Maar dat kan later anders uitpakken.”
Verstandhouding
Herman: “Wij zaten niet aan tafel met de sociale partners om te onderhandelen over een nieuwe pensioenregeling die volledig in lijn is met wat de gepensioneerden willen. Die rol hebben we wettelijk niet. Onze rol is het gebruik maken van
het hoorrecht. Wel was er een goede verstandhouding en hebben we onze wensen vroegtijdig op tafel gelegd.”
Hij ziet wel een aandachtspunt. “De vakbonden en de werkgever mochten wat ons betreft vanaf het begin af aan meer rekening houden met de positie van gepensioneerden. Natuurlijk is er rekening gehouden met ons wensenpakket, maar op belangrijke punten ook niet.”
Zorgvuldig
Ingrid: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen is gehoord. Dat er regelmatig dialoog en begrip is. Daarmee hoef je het nog niet met elkaar eens te zijn.” Ze gaat verder: “Er zijn veel specialisten bij betrokken en De Nederlandsche Bank (DNB) kijkt er ook nog naar. Dat geeft wel aan dat het een zorgvuldig proces is. Het is zoeken tussen betaalbaarheid, kwaliteit, transparantie en evenwichtigheid. Leren terwijl we met zijn allen onderweg zijn. Uiteindelijk is er een evenwichtig nieuw plan ontstaan.
Waardering
Thibaut besluit met: “En het is leuk. Ik werk met (oud)collega’s die ik vrij goed ken. Ik lever graag een bijdrage en we krijgen er waardering voor. Als je slaper bent, sluit je dan bij ons aan!”