Stel, u en uw partner gaan uit elkaar. Dat is al vervelend genoeg. Maar u moet daarbij ook heel wat regelen. Wat veel mensen niet weten, is dat ook het ouderdomspensioen verdeeld moet worden. Oók als u al met pensioen bent. Dat staat in de ‘Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding’. Er zijn ook regels voor het partnerpensioen.
Uw ex-partner houdt recht op partnerpensioen
Uw ex-partner houdt recht op het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd. Niet alleen als u gaat scheiden of uw geregistreerd partnerschap beëindigt. Maar ook als u uit elkaar gaat nadat u ‘gewoon’ samenwoonde en uw partner bij ons had aangemeld. Zijn of haar deel noemen we ook wel het bijzonder partnerpensioen. Het bijzonder partnerpensioen wordt automatisch geregeld door ons, daar hoeft u niets voor te doen.
Uw ouderdomspensioen verdelen
Was u al getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap vóórdat u met pensioen ging? Dan heeft uw ex-partner recht op de helft van uw ouderdomspensioen dat tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit wordt niet automatisch geregeld. Geef uw scheiding daarom zo snel mogelijk aan ons door via het formulier ‘Echtscheiding afhandelen’ op uw persoonlijke pagina Mijn Pensioencijfers.
Doet u dat binnen 2 jaar nadat u uit elkaar bent gegaan? Dan betalen wij het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks uit aan uw ex-partner. Let op: vanaf de scheidingsdatum moet u het verdeelde ouderdomspensioen (bruto) zelf aan uw ex-partner betalen. Wij nemen de betaling over zodra we uw melding hebben verwerkt.
Wacht u langer dan 2 jaar? Dan moet u vanaf de scheidingsdatum zelf het verdeelde ouderdomspensioen (bruto) aan uw ex-partner doorbetalen zolang uw ex-partner leeft.
Andere afspraken maken?
Spreekt u samen met uw ex-partner iets anders af over de verdeling van het ouderdomspensioen? Dat mag. Binnen de wettelijke mogelijkheden bepaalt u samen wat u redelijk vindt. U moet het beiden met de beslissingen eens zijn. Leg deze afspraken vast in het echtscheidingsconvenant en geef ze binnen 2 jaar door via het formulier op uw persoonlijke pagina Mijn Pensioencijfers. Daar leest u ook welke mogelijkheden er zijn.
Woonde u ‘gewoon’ samen? Dan hoeft u uw ouderdomspensioen niet te delen met uw ex-partner. Meer informatie vindt u op onze websitepagina over scheiden.