Oorlog in Oekraïne: dalende beurskoersen

De Russische inval in Oekraïne is in de eerste plaats een groot menselijk drama. Het bestuur van het pensioenfonds leeft mee met de bevolking die lijdt onder het oorlogsgeweld. U ongetwijfeld ook. Natuurlijk zijn mensenlevens veel belangrijker dan pensioenbeleggingen. Toch vertellen we graag kort wat de oorlog betekent voor uw pensioen.

Ten eerste: het pensioenfonds belegde zeer beperkt in Russische bedrijven. We kunnen deze beleggingen niet verkopen, omdat de Russische beurs sinds de inval gesloten is. We gaan ervan uit dat onze Russische aandelen niets meer opleveren. De financiële gevolgen voor het pensioenfonds zijn heel beperkt.

Maar de oorlog heeft gevolgen voor de (aandelen)beurzen wereldwijd. Sterker: de hele financiële wereld wordt hierdoor geraakt. U las al over de hoge inflatie; die is voor een deel het gevolg van de hoge energieprijzen in verband met de oorlog in Oekraïne.

Aandelen zijn de laatste maanden minder waard geworden. Het pensioenfonds belegt ongeveer de helft van zijn vermogen in aandelen. Nu die aandelen minder waard zijn geworden, heeft het pensioenfonds minder vermogen. Maar we beleggen voor de lange termijn. Aandelen kunnen dalen en stijgen. Daar houden we rekening mee.

Dekkingsgraad stijgt ondanks verliezen op de beurs

Geluk bij een ongeluk: de rente is de laatste maanden aan het stijgen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen. Want als de rente stijgt, hoeft het pensioenfonds minder geld opzij te zetten voor uw pensioen. Het positieve effect van de rentestijging is zelfs groter dan het negatieve effect van de daling van de beurskoersen. Hierdoor kon onze dekkingsgraad de afgelopen maanden stijgen, terwijl het pensioenfonds minder vermogen had. Sinds 31 januari is onze dekkingsgraad gestegen van 127,5% naar 147,4% op 31 mei. De beleidsdekkingsgraad steeg van 125,7% naar 132,0%.

Dekkingsgraad: wat is dat ook alweer?
De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld (vermogen) dat we nu hebben en het geld dat we in de toekomst nodig hebben voor de pensioenen. Als we precies even veel geld hebben als we nodig hebben, is onze dekkingsgraad 100%. Het is natuurlijk fijner om méér geld te hebben dan je nodig hebt. Dan is de dekkingsgraad hoger dan 100%. De dekkingsgraad van het pensioenfonds is al enige tijd hoger dan 100%.

Dan is er ook nog de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Bij het nemen van veel belangrijke beslissingen kijkt het bestuur van het pensioenfonds vooral naar de beleidsdekkingsgraad. Bijvoorbeeld om te bepalen of we uw pensioen kunnen verhogen.

Lees hier meer over beide dekkingsgraden.