In onze nieuwsbrief van november 2021 las u al over het nieuwe pensioenstelsel en wat dat voor uw pensioen gaat betekenen. We zijn inmiddels ruim een halfjaar verder. Wat is er sinds november gebeurd? En wat kunt u nog meer van Pensioenfonds Gasunie verwachten?
Overleggen met sociale partners
Het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel (‘Wet toekomst pensioenen’) ligt sinds 30 maart 2022 bij de Tweede Kamer. De regering wil de nieuwe pensioenregels al op 1 januari 2023 invoeren. Pensioenfondsen en sociale partners (vakbonden en werkgever) krijgen daarna 4 jaar de tijd om de aanpassingen af te stemmen. Uiterlijk op 1 januari 2027 moet alles helemaal klaar zijn voor het nieuwe pensioenstelsel.
Binnenkort start het overleg van het pensioenfonds met de sociale partners over de toekomst van uw pensioen. Het voorbereiden op het nieuwe pensioenstelsel gaat dus in goed overleg. We zetten ons samen in om tot een goed resultaat te komen. Er komt een nieuwe pensioenregeling. Hoe die regeling eruit komt te zien, weten we nog niet. De nieuwe regeling zal waarschijnlijk niet eerder ingaan dan per 1 januari 2026.
We willen weten wat u wilt!
U krijgt in het nieuwe pensioenstelsel uw eigen pensioenpot. Daarin komen de pensioenpremies die werknemers en werkgevers betalen als de nieuwe pensioenregeling is ingegaan. Met het geld in de pensioenpot gaan we beleggen.
Het idee is dat ook uw tot nu toe opgebouwde pensioen in de pensioenpot gaat. Hierover zullen pensioenfonds en sociale partners in overleg gaan.
We beleggen nu trouwens ook al met uw pensioen. Alleen is het nu niet uw eigen pensioenpot waarmee we beleggen, maar de totale pensioenpot van iedereen. Uw pensioen wordt straks dus persoonlijker.
Daar heeft u natuurlijk ook een mening over. Daarom nodigen wij u later dit jaar of begin volgend jaar uit voor een onderzoek. We vragen u dan onder andere hoeveel risico u wilt nemen met de beleggingen die we voor u doen. Want we willen weten wat u wilt!
Waarom nieuwe regels voor pensioen? Het nieuwe pensioenstelsel past beter bij onze huidige maatschappij en arbeidsmarkt. We werken bijvoorbeeld niet ons hele leven meer voor dezelfde werkgever. Ook konden pensioenen lange tijd niet meebewegen met de economie. In het nieuwe pensioenstelsel gaat dat min of meer automatisch. |
Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het pensioenakkoord? Lees de informatie over het nieuwe pensioenstelsel van de Rijksoverheid op www.rijksoverheid.nl.