Haalbaarheidstoets: je pensioenresultaat over 60 jaar

Pensioenfonds Gasunie moet, net als alle andere pensioenfondsen, elk jaar een haalbaarheidstoets uitvoeren. Maar wat is een haalbaarheidstoets?
De haalbaarheidstoets geeft inzicht of het toegezegde pensioen op een lange termijn, tot 60 jaar, waargemaakt kan worden. Het laat het verwachte pensioenresultaat zien. Ook geeft het een indruk van de risico’s als het financieel tegenzit. We gaan er bij de haalbaarheidstoets van uit dat de pensioenregeling én de jaarlijkse pensioenpremie gelijk zullen blijven.
Wat houdt het begrip pensioenresultaat in?
Een pensioenresultaat van 100% betekent dat er in de komende 60 jaar altijd een volledige pensioenopbouw zal plaatsvinden; met andere woorden dat de pensioenen niet verlaagd zullen worden. En dat de pensioenen in de toekomst altijd volledig worden verhoogd met de prijsindex. Als het verwachte pensioenresultaat lager is dan 100% betekent dat dat er in de toekomst naar verwachting niet volledig voor inflatie geïndexeerd zal worden of zelfs de pensioenen verlaagd kunnen worden.
Het pensioenresultaat laat dus de verhouding zien tussen:
a) het verwachte resultaat van je pensioen volgens de haalbaarheidstoets en
b) je pensioen bij volledige pensioenopbouw verhoogd met de volledige prijsindex.
Het is belangrijk te beseffen dat het berekende pensioenresultaat een momentopname is. Er wordt bij de berekening namelijk uitgegaan van de financiële situatie per begin van het jaar. Als de dekkingsgraad hoger is dan wordt het pensioenresultaat ook beter.
Resultaat haalbaarheidstoets 2020
Het pensioenresultaat 2020 is uitgekomen op 95%. Dat is wat hoger dan het pensioenresultaat 2019 want dat was 91,7%.
De belangrijkste oorzaken van dit verschil zijn:
- De dekkingsgraad per begin 2020 was hoger (namelijk 112,6%) dan per begin 2019 (namelijk 105,8%).
- DNB heeft de voorgeschreven rekenmethode en enkele parameters aangepast.
Dit pensioenresultaat is hoger dan de norm van 80% die het pensioenfonds heeft afgestemd met de sociale partners. Maar, zoals gezegd, het is een momentopname. De beurseffecten van de coronacrisis (een flinke dip en daarna enige herstel) zijn niet in dit resultaat verwerkt. Dat zien we pas terug in de berekening van het pensioenresultaat 2021.
Waar zie je het verwachte pensioenresultaat terug?
Sinds 2019 zie je het verwachte pensioenresultaat terug in mijnpensioenoverzicht.nl. En vanaf dit jaar ook op jouw UPO. Op jouw UPO zie je het pensioen dat je kunt verwachten als het goed en als het slecht gaat met de economie. Je leest hierover meer in dit bericht.
Wat doen wij met dit resultaat?
Het bestuur heeft geconcludeerd dat het pensioenresultaat lager is dan 100% omdat de huidige dekkingsgraad niet hoog genoeg is. Op zich is dat bekend en is dat geen aanleiding om tussentijds met de sociale partners in gesprek te gaan over de pensioenregeling. De resultaten van de haalbaarheidstoets worden gedeeld met de sociale partners en verplicht ingediend bij DNB.