Nieuws

Actuele dekkingsgraad in april gestegen

Onze financiële positie is in april gestegen. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die steeg met 1,2%-punt, en is nu 130,8%. De beleidsdekkingsgraad daalde met 1,2%-punt naar 142,4%.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze steeg in april 2023 van 129,6% naar 130,8%.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad daalde in april van 143,6% naar 142,4%.

Wat gebeurde er in april?

In april werd onze financiële positie een beetje beter. Die betere financiële positie was vooral te danken aan de gestegen rente. Hierdoor daalden de verplichtingen van ons fonds. We hoeven daardoor minder geld te reserveren voor alle pensioenen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Er was ook minder goed financieel nieuws. Onze beleggingen werden in april namelijk minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af en dat is niet gunstig voor onze dekkingsgraad. Maar onze verplichtingen daalden harder dan de beleggingen. Daardoor steeg onze actuele dekkingsgraad met 1,2%-punt.

De beleidsdekkingsgraad daalde in april met 1,2%-punt naar 142,4%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden. En de dekkingsgraad van april 2023 lager was dan in april 2022 (die nu niet meer meetelt). We verwachten dat onze beleidsdekkingsgraad nog verder zal dalen in de komende periode. Deze daling komt onder andere doordat we per 1 januari 2023 de pensioenen hebben verhoogd.

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 125,0%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 125,00 aan vermogen in kas moet zijn. Hoewel onze beleidsdekkingsgraad afgelopen maand is gedaald, is deze nog steeds hoger dan de vereiste dekkingsgraad.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie