Nieuws

Gezamenlijke start op weg naar het nieuwe pensioenstelsel

Op maandag 12 september 2022 zijn vertegenwoordigers van de vakbonden, werkgever N.V. Nederlandse Gasunie en het Pensioenfonds Gasunie bij elkaar gekomen voor de start van het project “Samen op weg naar het nieuwe pensioenstelsel”. Daarnaast is ook GasTerra B.V. bij het project betrokken.

Waarom een nieuw pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel van nu kent een aantal kwetsbaarheden. Zo moeten pensioenfondsen verplicht hoge buffers aanhouden. Daardoor konden pensioenen jarenlang niet worden verhoogd. Daarnaast sluit het huidige stelsel niet goed aan op de veranderde arbeidsmarkt. Werknemers blijven minder vaak dan vroeger hun hele leven lang bij dezelfde werkgever. Ze gaan in dienst bij een andere werkgever of gaan aan het werk als zelfstandige. Het Nederlandse pensioenstelsel gaat mee met de tijd om dit soort kwetsbaarheden op te lossen.

Wetsvoorstel is nog geen wet

In de Tweede Kamer wordt nog gesproken over de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen. En de Eerste Kamer komt ook nog aan bod. Er kan nog uitstel van de invoeringsdatum komen. Ook kan het wetsvoorstel aangepast worden. Toch willen we nu al starten met dit omvangrijke project om op tijd klaar te kunnen zijn. Op dit moment is de planning om per 1 januari 2026 over te gaan naar het nieuwe stelsel.

Belangrijk en omvangrijk project

Het gaat om een omvangrijk project, dat van belang is voor iedereen die pensioen opbouwt of heeft opgebouwd. Het is daarom belangrijk dat dit proces zorgvuldig gebeurt, met oog voor alle verschillende belangen. Bij de start op 12 september 2022 hebben we gesproken over het plan van aanpak en de manier waarop we met elkaar gaan samenwerken. Alle partijen zijn enthousiast en kijken met vertrouwen uit naar de komende samenwerking. We houden jullie op de hoogte!