Nieuws

Dekkingsgraad in juli verder gedaald

Juli was net als juni een minder goede maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde met 1,6%-punt. De beleidsdekkingsgraad steeg juist met 1,6%-punt.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze daalde in juli 2022 van 144,0% naar 142,4%.

  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in juli van 133,4% naar 135,0%.

Wat gebeurde er in juli?

Net als in juni daalde onze actuele dekkingsgraad dus in de afgelopen maand. Toch waren de financiële ontwikkelingen heel anders. In juni was de lagere dekkingsgraad het gevolg van verlies op de verschillende beleggingsbeurzen. In juli deden onze beleggingen het juist heel goed. Hoe kon onze dekkingsgraad dan toch dalen?

Dat had vooral te maken met de rente waarmee ons fonds de dekkingsgraad berekent. Die rente was in juni nog gestegen, maar daalde in juli flink. Een lagere rente is slecht nieuws voor alle pensioenfondsen. Het goede nieuws over onze beleggingen was helaas niet goed genoeg om een daling van onze actuele dekkingsgraad te voorkomen.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 1,6%-punt naar 135,0%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 122%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 122 aan vermogen in kas moet zijn. 

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie