Nieuws

Dekkingsgraad in augustus flink gestegen

Na 2 mindere maanden was augustus weer een goede maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die steeg met maar liefst 7,4%-punt. De beleidsdekkingsgraad steeg ook, met 1,9%-punt.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze steeg in augustus 2022 van 142,4% naar 149,8%.

  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen twaalf actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in augustus van 135,0% naar 136,9%.

Wat gebeurde er in augustus?

Na 2 maanden met een dalende dekkingsgraad, staat ons fonds er financieel nu weer beter voor. Dat is vooral te danken aan de stijgende rente. Een hogere rente is goed nieuws voor alle pensioenfondsen. Als de rente stijgt, gaat onze dekkingsgraad normaal gesproken namelijk ook omhoog. Tenzij we veel geld verliezen met onze beleggingen.

In augustus behaalden we inderdaad een negatief rendement op onze beleggingen. Maar het effect van de rentestijging was groot genoeg om dat verlies op te vangen. Zo kon onze dekkingsgraad in augustus toch nog flink stijgen.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 1,9%-punt naar 136,9%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 123,9%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 123,90 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand verder is gestegen en ruim hoger is dan de vereiste dekkingsgraad.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie