Nieuws

Dekkingsgraad blijft ook in mei stijgen

Ook mei was weer een goede maand voor onze dekkingsgraden. Dat zien we omdat zowel de actuele dekkingsgraad (met 2,9%-punt) als de beleidsdekkingsgraad (met 1,9%-punt) zijn gestegen.

Hoe staan we ervoor?

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Pensioenfonds Gasunie er financieel voor staat.

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze steeg in mei 2022 van 144,5% naar 147,4%.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. Onze beleidsdekkingsgraad steeg in mei van 130,1% naar 132,0%.

Wat gebeurde er in mei?

Net als in april zagen we dalende aandelenkoersen en stijgende rentes. Dit leidt voor het pensioenfonds tot een negatief beleggingsresultaat over de maand mei. Maar doordat de rente blijft stijgen zagen we toch dat onze dekkingsgraad omhoog ging. Het positieve effect van de hogere rente was dus sterker dan het negatieve effect van de teleurstellende beurskoersen.

Meer informatie

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 122%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 122 aan vermogen in kas moet zijn. Het is dus positief dat onze beleidsdekkingsgraad ook afgelopen maand verder is gestegen en ruim hoger is dan de vereiste dekkingsgraad.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.